Malt är en av de vanligaste huvudingredienserna i de flesta ölsorter av god kvalitet. Den framställs genom mältning av sädeskorn, d.v.s. kornen fuktas så att de kan gro, för att efter några dagar torkas eller rostas. Under mältningen bildas smakämnen och jäsbart socker som kan förvandlas till alkohol under ölbryggningen. Den vanligaste malten är gjord av korn. Men även vete, havre och råg förekommer. Ölets färg bestäms av malten. För att brygga mörk öl används bl.a. chokladmalt eller karamellmalt. Till ljus öl används t.ex. Pale-, pilsner- och Münchnermalt.
En maltsort som togs fram på 60-talet i Cambridge och som av många bryggare anses vara maltsorten med stort M för brittiska ales. Maltens höga kvalitet och karaktär bidrar till dess popularitet bland bryggare världen över. Crisps Maris Otter odlas av utvalda odlare i Norfolk, inte långt från Cambridge.
Malten passar utmärkt till brittiska öltyper som pale ale, porter, stout och barley wine.
Land: England
Färg: 5,5 – 7,5 °EBC
Mälteri: CRISP
Chokladmalt med smak av mörk choklad och kaffe, med tydligt rostade toner. Carafa® I Special tillverkas av skalat korn, vilket ger mjukt avrundade snarare än bittra rostade toner.
Används i mindre mängd för färgjustering och upp till 10 % för mörka ölstilar där rostade smaker är en del av karaktären. Bidrar med brunsvart färg, men vitt ölskum.
Malten är rostad och har därför inget enzyminnehåll.
Land: Tyskland
Färg: 800 – 1000 °EBC
Mälteri: Weyermann