Öl

Ölbryggning hemma!

Här hittar du allt du kan tänkas behöva för din ölbryggning, oavsett om du vill brygga ditt öl med en enkel ölsats eller om du vill göra hela bryggeriprocessen från att krossa malten. Vi har både all utrustning och alla råvaror som en hemmabryggare kan önska sig. Dags att brygga öl hemma!

Med våra praktiska nybörjatkit så får du allt du behöver, inklusive enkel stegförstegbeskrivning, så att du kan lyckas med din första ölbryggning helt utan tidigare erfarenhet. Utöver färdiga kit så har vi även alla delar du kan tänkas behöva för att göra mer avancerade ölbryggningar där du kan anpassa processen för att få fram just det öl som du är ute efter. Du kan göra allt från scratch med malt och vatten eller ta hjälp av tex maltextrakt eller ölsatser.

I grunden så består helmaltsbryggning, dvs öltillverkning från grunden, av följande steg:

1. Mäskningen - Starta ölbryggningen genom att blanda och värma vatten & malt

Mäskning är namnet på processen som bryter ner enzymerna i malten till olika typer av socker mm. Det är redan i detta stadiet som flera viktiga egenskaper av ölet formas. Om ölet blir torrt, sött, starkt mm. Det finns flera typer av mäskning och så kallade "mäskscheman", alltså beskrivningar av hur man kan mäska, hur länge och när man höjer temperaturen. Processen kan bestå av olika många steg, och bestå av ett antal sk raster. Rasterna listas i temperaturordning och ett tidspann för hur länge man ska hålla den temperaturen. De olika rasterna ger ölet olika egenskaper på de olika temperaturerna vilket gör att du kan kraftigt påverka ölets slutliga karaktär genom att välja olika mäskscheman. Den enklaste typen av mäskning görs genom att blanda malt och vatten och låt den vara ca 65 grader varm i en timme. Ett steg, en rast. Det räcker för att enzymerna ska kunna göra sitt jobb.

2. Lakning - Få ut all extrakt ur malten

Även här finns det flera metoder, men alla syftar till att få ut så mycket som möjligt av extraktet i malten. Den grumliga mäsken ska silas av och den slutliga vörten ska ha så mycket av sötvörten som möjligt. Vid lakningen så delar man alltså den fasta massan i mäsken, dravet, och själva vätskan, Vörten. Häll varmt lakvatten över mäsken. Sila vätskan flera gånger (recirkulera) genom draven tills den utrinnande vörten är blank. Den varma vätskan tappar av sötvörten, dvs maltsaften, samtidigt som partiklar som gör vätskan grumlig fastnar i draven ungefär som i ett filter. Enklast är att göra detta med ett lakkärl, en anpassad typ av sil.

3. Vörtkok - Koka bort oönskade ämnen, skumma av och tillsätt Humle

Sötvörten kokas upp, ev extra torr vört blandas i. Under kokningen tillsätts även Humle som ger beska, smak, arom och konververande egenskaper till ölet. Även för denna punkt finns olika metoder, men kokning på 60-90 minuter är vanligt. Längre koktid = mer beska från humlen.

4. Kylning - Sänk temperaturen

Kyl ner vörten till minst rumstemperatur och häll i jäskärl. Tänk på att detta är den mest kritiska delen gällande renlighet, allt som kommer i kontakt med vörten behöver vara desinficerat. Du kan använda anpassade kylare, eller tex ställa ditt kokkärl i kallt vatten. När vätskan är sval nog kan man tillsätta jäst och starta jäsningen. Skaka. Sätt på jäsrör.

5. Jäsning - Fermentering - Bildar alkohol och kolsyra i ditt öl

Jästen omvandlar under jäsningsprocessen sockret till alkohol och kolsyra, dvs väskan går från att vara vört till att bli öl. Enklast är att göra detta i ett anpassat jäskärl, eller en flaska med ett jäsrör. Låt stå mörkt i 2-4 veckor. Nu är ölet klart att tappas upp på flaska eller ölfat. Ev kolsyrejäsning görs på flaska och kan ta ytterligare några dagar.

Ny är din helmaltsbryggning klar!

Förvara svalt, och ta sedan fram och bjud vännerna på en ljuvlig kall, hemmabryggd öl!

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 63

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
  1. Maltkvarn Malt Master 2 Valsar
    1 049 kr
  2. Maris Otter 5 kg -100% Hel
    142 kr
  3. Grainfather Bryggverk G70
    17 999 kr
  4. Master Pint Mexican Cerveza 23L
    156 kr
    • REA
    White Labs Belgian Wit II Ale WLP410
    Specialpris 39,50 kr Ordinarie pris 83 kr
  5. Maltkvarn Malt Master 3 Valsar
    1 889 kr
  6. Jester
    51 kr
  7. Mangrove Jack's Heat Pad
    419 kr
  8. BrewMonk 45L
    Rating:
    100%
    5 770 kr
  9. Bulldog Hop Spider
    524 kr
  10. Maris Otter 25 kg Krossad
    461 kr
  11. Fjäderpackning för Fatventil
    33 kr
  12. Veteflingor Hel 1 kg
    30 kr
  13. Chokladmalt 1kg Hel
    37 kr
  14. Ljus Chokladmalt 1 kg Hel
    37 kr
  15. Caramel Aromatic 1 kg Hel
    Rating:
    80%
    28 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 63

Sida
per sida
Sätt fallande sortering