0item(s)

Du har inga varor i din varukorg..

X

Öl

Ölbryggning hemma!

Här hittar du allt du kan tänkas behöva för din ölbryggning, oavsett om du vill brygga ditt öl med en enkel ölsats eller om du vill göra hela bryggeriprocessen från att krossa malten. Vi har både all utrustning och alla råvaror som en hemmabryggare kan önska sig. Dags att brygga öl hemma!

Med våra praktiska nybörjatkit så får du allt du behöver, inklusive enkel stegförstegbeskrivning, så att du kan lyckas med din första ölbryggning helt utan tidigare erfarenhet. Utöver färdiga kit så har vi även alla delar du kan tänkas behöva för att göra mer avancerade ölbryggningar där du kan anpassa processen för att få fram just det öl som du är ute efter. Du kan göra allt från scratch med malt och vatten eller ta hjälp av tex maltextrakt eller ölsatser.

I grunden så består helmaltsbryggning, dvs öltillverkning från grunden, av följande steg:

1. Mäskningen - Starta ölbryggningen genom att blanda och värma vatten & malt

Mäskning är namnet på processen som bryter ner enzymerna i malten till olika typer av socker mm. Det är redan i detta stadiet som flera viktiga egenskaper av ölet formas. Om ölet blir torrt, sött, starkt mm. Det finns flera typer av mäskning och så kallade "mäskscheman", alltså beskrivningar av hur man kan mäska, hur länge och när man höjer temperaturen. Processen kan bestå av olika många steg, och bestå av ett antal sk raster. Rasterna listas i temperaturordning och ett tidspann för hur länge man ska hålla den temperaturen. De olika rasterna ger ölet olika egenskaper på de olika temperaturerna vilket gör att du kan kraftigt påverka ölets slutliga karaktär genom att välja olika mäskscheman. Den enklaste typen av mäskning görs genom att blanda malt och vatten och låt den vara ca 65 grader varm i en timme. Ett steg, en rast. Det räcker för att enzymerna ska kunna göra sitt jobb.

2. Lakning - Få ut all extrakt ur malten

Även här finns det flera metoder, men alla syftar till att få ut så mycket som möjligt av extraktet i malten. Den grumliga mäsken ska silas av och den slutliga vörten ska ha så mycket av sötvörten som möjligt. Vid lakningen så delar man alltså den fasta massan i mäsken, dravet, och själva vätskan, Vörten. Häll varmt lakvatten över mäsken. Sila vätskan flera gånger (recirkulera) genom draven tills den utrinnande vörten är blank. Den varma vätskan tappar av sötvörten, dvs maltsaften, samtidigt som partiklar som gör vätskan grumlig fastnar i draven ungefär som i ett filter. Enklast är att göra detta med ett lakkärl, en anpassad typ av sil.

3. Vörtkok - Koka bort oönskade ämnen, skumma av och tillsätt Humle

Sötvörten kokas upp, ev extra torr vört blandas i. Under kokningen tillsätts även Humle som ger beska, smak, arom och konververande egenskaper till ölet. Även för denna punkt finns olika metoder, men kokning på 60-90 minuter är vanligt. Längre koktid = mer beska från humlen.

4. Kylning - Sänk temperaturen

Kyl ner vörten till minst rumstemperatur och häll i jäskärl. Tänk på att detta är den mest kritiska delen gällande renlighet, allt som kommer i kontakt med vörten behöver vara desinficerat. Du kan använda anpassade kylare, eller tex ställa ditt kokkärl i kallt vatten. När vätskan är sval nog kan man tillsätta jäst och starta jäsningen. Skaka. Sätt på jäsrör.

5. Jäsning - Fermentering - Bildar alkohol och kolsyra i ditt öl

Jästen omvandlar under jäsningsprocessen sockret till alkohol och kolsyra, dvs väskan går från att vara vört till att bli öl. Enklast är att göra detta i ett anpassat jäskärl, eller en flaska med ett jäsrör. Låt stå mörkt i 2-4 veckor. Nu är ölet klart att tappas upp på flaska eller ölfat. Ev kolsyrejäsning görs på flaska och kan ta ytterligare några dagar.

Ny är din helmaltsbryggning klar!

Förvara svalt, och ta sedan fram och bjud vännerna på en ljuvlig kall, hemmabryggd öl!

Bläddra utifrån
Kategori
  1. Bryggverk (12)
  2. Nybörjarkit Öl 4 Liter (6)
  3. Helmaltsbryggning (38)
  4. Ölsatser (40)
  5. Brewferm Maltkit (0)
  6. Maltextrakt (9)
  7. Öljäst (48)
  8. Ölkemikalier (20)
  9. Utrustning - Brygga öl (82)
  10. Rengöring (7)
  11. Buteljering (42)
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 62

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  • Maltkvarn Malt Master 2 Valsar
    Nedsatt pris!

    Maltkvarn Malt Master 2 Valsar

    Robust maltkross i stål och aluminium. Krossen har 2 valsar, valsarna drar ner malten effektivt och ger en bra krossning. Med den centrerade valsen i botten säkerställer man bland annat krossningsgraden. Den kommer även med en bottenplatta som är taggad för att stabilt passa på flera sorters hinkstorlekar.
    999 kr
     Lägg i varukorgen
  • Maris Otter 5 kg -100% Hel
    Nedsatt pris!

    Maris Otter 5 kg -100% Hel

    Maris Otter 5 kg -100% Hel
    135 kr
     Lägg i varukorgen
  • Grainfather Conical Cooling Pump Kit
    Nedsatt pris!

    Grainfather Conical Fermenter Cooling Pump Kit

    Kylpumpkit för temperaturstyrning av Grainfather Conical Fermenter, den dränkbara pumpen som medföljer placeras i tex en kylväska med isvatten, kallvatten eller glykol i ett kylskåp eller så får man byta is regelbundet. Pumpen styrs via jästankens kontrollenhet efter önskad temperatur. Eftersom kylvätskan måste vara kallare än önskad jästemperatur måste man antingen byta vatten och tillsätta ny is vid behov eller genom att placera vattenbehållaren i ett kylskåp.
    729 kr
     Lägg i varukorgen
  • Master Pint Mexican Cerveza 23L
    Nedsatt pris!

    Master Pint Mexican Cerveza 23L

    Master Pint Mexican Cerveza 23L
    149 kr
     Lägg i varukorgen
  • Öljäst Mangrove Jack's CS M12 Kveik Yeast 10gr
    Nedsatt pris!

    Öljäst Mangrove Jack's CS M12 Kveik Yeast 10gr

    M12 Kveik jäser rent och snabbt, Gärna vid temperaturer mellan 30-40°C, då den uttrycker smaker av apelsin och citrus
    (2)
    57 kr
     Lägg i varukorgen
  • White Labs Belgian Wit II Ale WLP410
    Rea
    Nedsatt pris!

    White Labs Belgian Wit II Ale WLP410

    White Labs Belgian Wit II Ale WLP410 är något kryddigare än WLP400. Den lämnar en något högre sötma och används till att jäsa Belgian Wit, Kryddiga Ales, Veteale och andra specialöl. Förjäsbarhet: 70-75%Alkoholtolerans: 5-10% Flockning: Låg till medelJästemperatur: 19-23 °c

    Ordinarie pris 79 kr

    Special Price 39,50 kr

     Lägg i varukorgen
  • Maltkvarn Malt Master 3 Valsar
    Nedsatt pris!

    Maltkvarn Malt Master 3 Valsar

    Robust maltkross i stål och aluminium. Krossen har 3 valsar, de två översta drar ner malten effektivt och ger en bra krossning, den sliter inte sönder skalen som man ske med en vanlig kross. Med den centrerade valsen i botten säkerställer man bland annat krossningsgraden. Den kommer även med en bottenplatta som är taggad för att stabilt passa på flera sorters hinkstorlekar.
    1 799 kr
    Bevaka produkt
  • Nelson Sauvin pellets 100g
    Nedsatt pris!

    Humle Nelson Sauvin pellets 100g

    En mycket fruktig allround sort från Nya Zeeland. Aromen sägs likna krusbär eller druvan sauvignon blanc.12
    89 kr
     Lägg i varukorgen
  • Humle Jester pellets 100g
    Nedsatt pris!

    Humle Jester pellets 100g

    Humle Jester pellets 100g
    49 kr
     Lägg i varukorgen
  • Grainfather Dual Valve Tap Seals SET (O-ringar)
    Nedsatt pris!

    Grainfather Dual Valve Tap Seals SET (O-ringar)

    Reservdelssats till Dual Valve Tap för Grainfather konisk jästank. Komplett uppsättning o-ringar. Material: silikon
    67 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jack's Heat Pad
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jack's Heat Pad

    Värmeplatta som placeras under jäskärlet för jäsning i kalla utrymmen tex kylskåp, källare eller garage. Ger en låg och konstant värme vilket hjälper jästaktiviteten och hindrar att jäsningen avstannar för tidigt. Billig i drift Spänning: 220-240V Effekt: 25W Bredd: 32 cm Djup: 32 cm
    399 kr
    Bevaka produkt
  • BrewMonk 45L
    Nedsatt pris!

    BrewMonk 45L

    En ny Brew Monk har tillkommit i klosterordningen. Hängiven till att mäska, filtrera och koka i ett och samma kärl. Den nya matta finnishen ger dessutom en stilsäker och modern design. Brew Monk är en automatisk allt i ett bryggverk tillverkad i rotfritt stål med en kapacitet för att enkelt kunna brygga upp till 30 liter vört. Du kontrollerar och övervakar hela processen via den programerbara kontrollen med digital displat. Tack vara den integrerade maltpipan behöver du inte längre en separat tank för filtrering.  Med hela 3000 watts effekt, vilket är 25% högre än liknande bryggverk på marknaden, så får du fort upp din vört till kokning.  Kapacitet: 45 liter (total volym = 52 liter) Storlek: Höjd x Bredd = 69 x 35 cm. Tillverkad i Stainless steel AISI 304 Från 100 till 3000 W, med 100 W steg Justerbar maltpipa och skärm SST maltpipan håller upp till 12 kg, med SST skärm och avtagbara handtag för lyft.  Maltpipan kan enkelt lyftas bort med endast två steg. Detta reducerar risken för oxidering. Integrerad, transparent pipa med litergradering för att kontrollera volymen. Integrerad magnetisk pump. Programerbar kontroll med digital displat.  Programmerbar i upp till 9 bryggsteg och 9 humletillförsel. Alarm/påminnelsefunktion. Minne för att spara upp till 9 recept. Temperatur mellan: 25 – 100°C. clear LCD screen Robust bazookafilter i rostfritt stål. Enkel att montera och rengöra. Avtagbar SST ball valve ½” med munstycke. Glaslock för att enkelt kunna övervaka mäskningsprocessen.  220V, 50Hz 3 års garanti Instruktioner på 11 språk
    (1)
    5 495 kr
    Bevaka produkt
  • Bulldog Hop Spider
    Nedsatt pris!

    Bulldog Hop Spider

    Bulldog Hop Spider
    499 kr
     Lägg i varukorgen
  • Maris Otter 25kg KROSSAD
    Nedsatt pris!

    Maris Otter (Crisp) 25 kg Krossad

    En maltsort som togs fram på 60-talet i Cambridge och som av många bryggare anses vara maltsorten med stort M för brittiska ales. Maltens höga kvalitet och karaktär bidrar till dess popularitet bland bryggare världen över. Crisps Maris Otter odlas av utvalda odlare i Norfolk, inte långt från Cambridge. Malten passar utmärkt till brittiska öltyper som pale ale, porter, stout och barley wine. Land: England Färg: 5,5 – 7,5 °EBC Mälteri: CRISP
    439 kr
     Lägg i varukorgen
  • Fjäderpackning för Fatventil
    Nedsatt pris!

    Fjäderpackning för Fatventil

    Fjäderpackning för Fatventil
    31 kr
     Lägg i varukorgen
  • Veteflingor 1kg
    Nedsatt pris!

    Veteflingor 1kg

    Förgelatinerade och värmebehandlade veteflingor av vete. 1kg
    29 kr
     Lägg i varukorgen
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 62

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4