Mjöd

Brygga mjöd

Mjöd har varit en populär dryck i Sverige ända sedan vikingatiden! Mjöd är alltid gjort på honung, och kallas ofta honungsvin då tillverklningsprocessen är väldigt lik vintillverkning, med den skillnadnen att man byter ut druvsaften mot en blandning av honung och vatten, sk honungsmust. Många förknippar mjöd med öl, men är mycket mer lik vin. Ofta blandas mjöd ihop med mölskan, även kallat honungsöl, som innehåller malt och därmed får en mer ölliknande karaktär. Den vanligaste typen av mjöd kan till både färg och smak jämföras med ett sött, lättdrucket och lent vitt vin där smaken av alkohol är väl dold.

Tillsammans med honungsblandningen tillsätts mjödjäst och eventuell smaksättning. Önskas mousserande mjöd så går det bra att efterjäsa mjödet på flaska. Mjöd går också bra att lagra på ölfat, ofta ekfat, eller dricka färskt efter ca 2 veckors jäsning.

Mjöd har blivit mer och mer populärt att både dricka och brygga de senaste åren. Den friska smaken kan konkurrera med både öl och vin, och bryggprocessen är så pass lätt att även en nybörjare kan tillverka egen mjöd hemma. Variationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga, och varje sats blir alltid unik beroende på honungen som aldrig är exakt likadan två gånger. Smaken kan variera från den ölliknande mölskan till ett sött och fruktigt finmjöd. 

Utrustningsmässigt behövs det sällan annan utrustning än vad hembryggaren redan har hemma. En jäshink att jäsa i och flaskor att hälla drycken i. Eventuellt kan man även ta hjälp av alkoholmätare, hävert, ölfat för lagring och slev för omrörning.

Recept på mjöd:

Semi torrt mjöd med en slutlig alkoholstyrka på 13-15%, eller OG på ca: 1.100 – 1.120

Blanda 1 del honung med 2 delar fingervarmt vatten (ration ger OG på ca 1.120). Det är enklast att blanda om du tar lite vatten i taget.

Blanda jäst och jästnäring med lite vatten till en sk rehydreringslösning. Exakta mått finns på paketen. Blanda långsamt för att undvika extrem skumbildning.

Blanda samman de två lösningarna i en jäshink (obs de måste ha samma temperatur, ungefär rumsvarmt) och jäsningen drar genast igång. Ställ undan hinken och låt den stå. Lämplig temperatur brukar vara rung 18 grader, max rumstemperatur.

Under de första dygnen (dag 1-4) behöver kolsyran frigöras genom varsam omrörning eller med hjälp av en vinavgasare.

Dag 1, 3 & 6 tillsäts jästnärsalt och Fermaid-K för att få bästa resultat av jäsningen.

Jäsningen tar normalt 2-4 veckor. Det kan då tappas upp i ett sekundärt kärl för att lagras. Hur länge mjödet lagras beror på vilken karaktär du vill ha på den färdiga drycken. Det är under denna tiden som mjödet brukar klarna.

När du känner att mjödet mognat färdigt är det dags att tappa upp det på flaska.

Njut av ditt hemmagjorda mjöd!

För nybröjaren som vill brygga mjöd har vi färdiga kit med allt du behöver inklusive instruktioner!

Visa som Rutnät Listvy

9 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
  1. SO207SO207
    Honung Bovete 1250g
    219 kr
  2. SO208SO208
    Honung Bovete 400g
    99 kr
  3. Nybörjarkit för Mjöd inklusive HonungNybörjarkit för Mjöd inklusive Honung
    Nybörjarkit - Mjöd + Honung
    Rating:
    40%
    679 kr
  4. Nybörjarkit - MjödNybörjarkit - Mjöd
    Nybörjarkit - Mjöd
    Rating:
    80%
    520 kr
  5. Honung 1250 g Honung 1250 g
    Honung 1250 g
    Rating:
    86%
    161 kr
  6. Mjödboken - Tillverka MjödMjödboken - Tillverka Mjöd
    Mjödboken - Tillverka Mjöd
    Rating:
    90%
    230 kr
  7. Jässats - PGW:s MjödJässats - PGW:s Mjöd
    Jässats - PGW:s Mjöd
    Rating:
    96%
    49 kr
  8. Fermaid-K 50 gramFermaid-K 50 gram
    Fermaid-K 50 gram
    Rating:
    87%
    47 kr
Visa som Rutnät Listvy

9 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering