0item(s)

Du har inga varor i din varukorg..

X

Mjöd

Brygga mjöd

Mjöd har varit en populär dryck i Sverige ända sedan vikingatiden! Mjöd är alltid gjort på honung, och kallas ofta honungsvin då tillverklningsprocessen är väldigt lik vintillverkning, med den skillnadnen att man byter ut druvsaften mot en blandning av honung och vatten, sk honungsmust. Många förknippar mjöd med öl, men är mycket mer lik vin. Ofta blandas mjöd ihop med mölskan, även kallat honungsöl, som innehåller malt och därmed får en mer ölliknande karaktär. Den vanligaste typen av mjöd kan till både färg och smak jämföras med ett sött, lättdrucket och lent vitt vin där smaken av alkohol är väl dold.

Tillsammans med honungsblandningen tillsätts mjödjäst och eventuell smaksättning. Önskas mousserande mjöd så går det bra att efterjäsa mjödet på flaska. Mjöd går också bra att lagra på ölfat, ofta ekfat, eller dricka färskt efter ca 2 veckors jäsning.

Mjöd har blivit mer och mer populärt att både dricka och brygga de senaste åren. Den friska smaken kan konkurrera med både öl och vin, och bryggprocessen är så pass lätt att även en nybörjare kan tillverka egen mjöd hemma. Variationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga, och varje sats blir alltid unik beroende på honungen som aldrig är exakt likadan två gånger. Smaken kan variera från den ölliknande mölskan till ett sött och fruktigt finmjöd. 

Utrustningsmässigt behövs det sällan annan utrustning än vad hembryggaren redan har hemma. En jäshink att jäsa i och flaskor att hälla drycken i. Eventuellt kan man även ta hjälp av alkoholmätare, hävert, ölfat för lagring och slev för omrörning.

Recept på mjöd:

Semi torrt mjöd med en slutlig alkoholstyrka på 13-15%, eller OG på ca: 1.100 – 1.120

Blanda 1 del honung med 2 delar fingervarmt vatten (ration ger OG på ca 1.120). Det är enklast att blanda om du tar lite vatten i taget.

Blanda jäst och jästnäring med lite vatten till en sk rehydreringslösning. Exakta mått finns på paketen. Blanda långsamt för att undvika extrem skumbildning.

Blanda samman de två lösningarna i en jäshink (obs de måste ha samma temperatur, ungefär rumsvarmt) och jäsningen drar genast igång. Ställ undan hinken och låt den stå. Lämplig temperatur brukar vara rung 18 grader, max rumstemperatur.

Under de första dygnen (dag 1-4) behöver kolsyran frigöras genom varsam omrörning eller med hjälp av en vinavgasare.

Dag 1, 3 & 6 tillsäts jästnärsalt och Fermaid-K för att få bästa resultat av jäsningen.

Jäsningen tar normalt 2-4 veckor. Det kan då tappas upp i ett sekundärt kärl för att lagras. Hur länge mjödet lagras beror på vilken karaktär du vill ha på den färdiga drycken. Det är under denna tiden som mjödet brukar klarna.

När du känner att mjödet mognat färdigt är det dags att tappa upp det på flaska.

Njut av ditt hemmagjorda mjöd!

För nybröjaren som vill brygga mjöd har vi färdiga kit med allt du behöver inklusive instruktioner!

Bläddra utifrån
Kategori
  1. Buteljering (29)
  2. Rengöring (6)
  3. Utrustning - Brygga mjöd (65)
  4. Mjödjäst (13)
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 18

  1. 1
  2. 2
  • Nybörjarkit - Mjöd
    Nedsatt pris!

    Nybörjarkit - Mjöd

    Det perfekta startpaketet för dig som vill brygga egen Mjöd från grunden. Nybörjarkit Mjöd 4 liter innehåller allt du behöver för att brygga fyra liter egen mjöd komplett med utrustning, jäst samt tydliga instruktioner för att verkligen lyckas med ditt första försök. Det enda du behöver är komplettera med är 1,25 kg honung.
    (6)
    449 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mjödboken - Tillverka Mjöd
    Nedsatt pris!

    Mjödboken - Tillverka Mjöd

    Äntligen är den här! Sveriges första standardverk om mjöd; denna mytomspunna dryck, bryggt på honung, som redan vikingarna visste att uppskatta. Kanske är det kopplingen till vikingar som gör att många förknippar mjöd med öl, men faktum är att mjöd snarare är ett slags vin. Förenklat sagt är mjöd fermenterad honung, men precis som med vin kan samma basingredienser ge upphov till en enorm variation. I den här boken dyker vi djupare in på vad mjöd är för något. Hur ser dryckens historia ut? Vilka olika typer av mjöd finns det? Vilken slags honung ska man använda när man tillverkar mjöd? Hur tillverkar man mjöd? Hur smaksätter man mjöd? Med sin bredd är det här en bok som tilltalar både den nyfikne novisen och den med tidigare kunskaper. Med Mjöd från bi till butelj i sin ägo kommer man att bli en mästare på mjöd och mjödtillverkning. Den som vill imponera på vännerna med en helt unik dryck, som man dessutom har bryggt själv, har hittat rätt! Mjödet har redan slagit ner med stor kraft i bland annat USA och Polen, där det blivit omåttligt populär. Det är hög tid att även vi i Sverige upptäcker dess rikedom. Återupptäcker får vi väl säga; det är ju ändå här som mjödet uppfanns.
    (2)
    199 kr
     Lägg i varukorgen
  • Jässats - PGW:s Mjöd
    Nedsatt pris!

    Jässats - PGW:s Mjöd

    Jässats - PGW:s Mjöd
    (9)
    43 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks AW4
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks AW4

    Saccharomyces Cerevisiae. Den "enda stammen" för Tyska aromatiska vita viner.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mjölksyra 80 % 5L
    Nedsatt pris!

    Mjölksyra 80 % 5L

    Mjölksyra 80 % 5L
    429 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks BV7
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks BV7

    Saccharomyces Cerevisiae. Idealisk för fylliga torra och söta vita viner med fyllig smak.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks CL23
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks CL23

    Idealisk för fräscha, färska torra vita viner / rosé samt alla mousserande viner. CL23 är det bästa alternativet vid hög alkoholtolerans.
    (2)
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks CR51
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks CR51

    Saccharomyces Cerevisiae. Perfekt för lätta, unga, fruktiga röda viner för tidig konsumtion.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks MA33
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks MA33

    Syreducerande stam som är utmärkt för fruktiga vita- och rosévinen, speciellt där restsocker önskas. MA33 har förmågan att metabolisera mellan 30 och 35% av "Malic acid" äppelsyra vilket gör denna stam till det perfekta valet för fruktvin som är naturligt höga i syra.
    (1)
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks R56
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks R56

    Saccharomyces Cerevisiae. Perfekt för komplexa, fylliga röda viner eller mörka bär, med enastående smakkomplexitet.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks S09
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks SN9

    Saccharomyces Bayanus. En mycket bra allround-stam, bästa valet för hög alkohol och förstärkta viner, men också utmärkt för de flesta lantviner, mousserande viner och cider.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mjölksyra 80 % 250 ml
    Nedsatt pris!

    Mjölksyra 80 % 250 ml

    Mjölksyra 80 % 250 ml
    43 kr
     Lägg i varukorgen
  • Honung 1250 g
    Nedsatt pris!

    Honung 1250 g

    Honung är huvudingrediensen i mjöd. Nu kan vi erbjuda polsk honung i ekonomiförpackning.
    (22)
    119 kr
    Bevaka produkt
  • Öljäst Mangrove Jack's M05 Mead
    Nedsatt pris!

    Öljäst Mangrove Jack's M05 Mead

    En hög esterproducerande jässträng som bidrar till en fräsch och fruktig smak. Den här jästen har en hög alkoholtolerans och jäser ut väl i både högre såväl som lägre temperaturer.
    (3)
    31 kr
    Bevaka produkt
  • White Labs Sweet Mead/Wine
    Nedsatt pris!

    White Labs Sweet Mead/Wine WLP720

    White Labs Sweet Mead/Wine
    (1)
    79 kr
     Lägg i varukorgen
  • Fermaid-K 50 gram
    Nedsatt pris!

    Fermaid-K 50 gram

    Fermaid-K 50 gram
    (5)
    43 kr
     Lägg i varukorgen
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 18

  1. 1
  2. 2