Öl

Ölbryggning hemma!

Här hittar du allt du kan tänkas behöva för din ölbryggning, oavsett om du vill brygga ditt öl med en enkel ölsats eller om du vill göra hela bryggeriprocessen från att krossa malten. Vi har både all utrustning och alla råvaror som en hemmabryggare kan önska sig. Dags att brygga öl hemma!

Med våra praktiska nybörjatkit så får du allt du behöver, inklusive enkel stegförstegbeskrivning, så att du kan lyckas med din första ölbryggning helt utan tidigare erfarenhet. Utöver färdiga kit så har vi även alla delar du kan tänkas behöva för att göra mer avancerade ölbryggningar där du kan anpassa processen för att få fram just det öl som du är ute efter. Du kan göra allt från scratch med malt och vatten eller ta hjälp av tex maltextrakt eller ölsatser.

I grunden så består helmaltsbryggning, dvs öltillverkning från grunden, av följande steg:

1. Mäskningen - Starta ölbryggningen genom att blanda och värma vatten & malt

Mäskning är namnet på processen som bryter ner enzymerna i malten till olika typer av socker mm. Det är redan i detta stadiet som flera viktiga egenskaper av ölet formas. Om ölet blir torrt, sött, starkt mm. Det finns flera typer av mäskning och så kallade "mäskscheman", alltså beskrivningar av hur man kan mäska, hur länge och när man höjer temperaturen. Processen kan bestå av olika många steg, och bestå av ett antal sk raster. Rasterna listas i temperaturordning och ett tidspann för hur länge man ska hålla den temperaturen. De olika rasterna ger ölet olika egenskaper på de olika temperaturerna vilket gör att du kan kraftigt påverka ölets slutliga karaktär genom att välja olika mäskscheman. Den enklaste typen av mäskning görs genom att blanda malt och vatten och låt den vara ca 65 grader varm i en timme. Ett steg, en rast. Det räcker för att enzymerna ska kunna göra sitt jobb.

2. Lakning - Få ut all extrakt ur malten

Även här finns det flera metoder, men alla syftar till att få ut så mycket som möjligt av extraktet i malten. Den grumliga mäsken ska silas av och den slutliga vörten ska ha så mycket av sötvörten som möjligt. Vid lakningen så delar man alltså den fasta massan i mäsken, dravet, och själva vätskan, Vörten. Häll varmt lakvatten över mäsken. Sila vätskan flera gånger (recirkulera) genom draven tills den utrinnande vörten är blank. Den varma vätskan tappar av sötvörten, dvs maltsaften, samtidigt som partiklar som gör vätskan grumlig fastnar i draven ungefär som i ett filter. Enklast är att göra detta med ett lakkärl, en anpassad typ av sil.

3. Vörtkok - Koka bort oönskade ämnen, skumma av och tillsätt Humle

Sötvörten kokas upp, ev extra torr vört blandas i. Under kokningen tillsätts även Humle som ger beska, smak, arom och konververande egenskaper till ölet. Även för denna punkt finns olika metoder, men kokning på 60-90 minuter är vanligt. Längre koktid = mer beska från humlen.

4. Kylning - Sänk temperaturen

Kyl ner vörten till minst rumstemperatur och häll i jäskärl. Tänk på att detta är den mest kritiska delen gällande renlighet, allt som kommer i kontakt med vörten behöver vara desinficerat. Du kan använda anpassade kylare, eller tex ställa ditt kokkärl i kallt vatten. När vätskan är sval nog kan man tillsätta jäst och starta jäsningen. Skaka. Sätt på jäsrör.

5. Jäsning - Fermentering - Bildar alkohol och kolsyra i ditt öl

Jästen omvandlar under jäsningsprocessen sockret till alkohol och kolsyra, dvs väskan går från att vara vört till att bli öl. Enklast är att göra detta i ett anpassat jäskärl, eller en flaska med ett jäsrör. Låt stå mörkt i 2-4 veckor. Nu är ölet klart att tappas upp på flaska eller ölfat. Ev kolsyrejäsning görs på flaska och kan ta ytterligare några dagar.

Ny är din helmaltsbryggning klar!

Förvara svalt, och ta sedan fram och bjud vännerna på en ljuvlig kall, hemmabryggd öl!

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 21-40 av 50

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
  1. Caramel Aromatic 25kg HelCaramel Aromatic 25kg Hel
    Best Caramel Aromatic 25 kg Hel
    440 kr
  2. Cara Münich 25kg HelCara Münich 25kg Hel
    Best Caramel Münich 25 kg Hel (Ty2)
    406 kr
  3. Grainfather Conical Fermenter Dual ValveGrainfather Conical Fermenter Dual Valve
    Grainfather Conical Fermenter Dual Valve
    1 045 kr
  4. humle lemondrop pellets humle lemondrop pellets
    Humle Lemondrop Pellets 100 g
    92 kr
  5. Super Golonna 28,5 mmSuper Golonna 28,5 mm
    Super Golonna 28,5 mm
    159 kr
  6. Stålslev till Jäshink 24"Stålslev till Jäshink 24"
    Stålslev till Jäshink 24"
    Rating:
    80%
    233 kr
  7. Risskal 250 gram maltRisskal 250 gram malt
    Risskal 250 g
    Rating:
    80%
    23 kr
  8. Förseglingslack Rosa 250g Förseglingslack Rosa 250g
    Förseglingslack Rosa 250g
    109 kr
  9. Förseglingslack Bordeauxröd 250gFörseglingslack Bordeauxröd 250g
    Förseglingslack Bordeauxröd 250g
    Rating:
    100%
    109 kr
  10. Förseglingslack Röd 250gFörseglingslack Röd 250g
    Förseglingslack Röd 250g
    109 kr
  11. Förseglingslack Rapsgul 250g Förseglingslack Rapsgul 250g
    Förseglingslack Rapsgul 250g
    109 kr
  12. Grainfather Bryggverk 25LGrainfather Bryggverk 25L
    Grainfather Bryggverk G30
    Rating:
    95%
    8 390 kr
  13. Humle Azacca PelletsHumle Azacca Pellets
    Humle Azacca Pellets 100 g
    Rating:
    100%
    87 kr
  14. GallonflaskaGallonflaska
    Gallonflaska
    Rating:
    94%
    72 kr
  15. Grainfather Graincoat VärmeisoleringGrainfather Graincoat Värmeisolering
    Grainfather Graincoat Värmeisolering
    Rating:
    95%
    608 kr
  16. Patina Kittel 98 L m. tappkranPatina Kittel 98 L m. tappkran
    Patina Kittel 98 L m. tappkran
    4 536 kr
  17. Ölfat 9,45 litÖlfat 9,45 lit
    Ölfat 9,45 lit Nya
    Rating:
    80%
    1 097 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 21-40 av 50

Sida
per sida
Sätt fallande sortering