Denna mätaren visar hur långt jäsningen har kommit. Ett måste för hemmabryggaren, vare sig du tillverkar vin, öl eller något annat. Produkten kan också användas för att räkna ut alkoholhalten i hemgjort vin. Du kan räkna på alkoholhalten i öl, vin eller mäsk om du mätte upp ett startvärde i början. Med din hydrometer kan du innan jäsningen startade beräkna ett slutvärde också. Det är en god vana att alltid anteckna startvärdet!
För att beräkna alkoholhalten i ditt hemgjorda vin (vinsats) kan du använda en hydrometer (jäsningsmätare). Det är det noggrannaste sättet men kräver lite räknande. Här är formlerna och förklaringarna:
Exempel:
Startvärde = +75 (dvs 75 på vita skalan)
Slutvärde = -2 (dvs 2 på svarta skalan, ibland röd)
Alkoholhalten (i volymprocent) är helt enkelt antalet streck mellan start- och slutvärde, delat med 7.4.
Alkohol = (75--2) / 7.4 = 77 / 7.4 = 10.4 %
OBS: 75 minus minus 2 är förstås 77 som vi alla självklart minns från skolan...
Detta utgår förstås från din slutliga alkoholhalt om brygden är klar-jäst. För att ta reda på om den har gjort det tar du helt enkelt mätvärdet med 1-2 dagar emellan och om det står på samma så är jäsningen över.
Viktigt: Den här formeln fungerar INTE om du tillsätter socker, vatten eller något annat mellan ditt startvärde och ditt slutvärde.