Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Ekens Äppelcider
Ekens Äppelcider ger hela 25 flaskor god och läskande äppelcider med lagom alkoholhalt för varma sommardagar, cidern blir klar på några veckor. Ett superklipp för den som vill spara pengar!
Om äppelcider
Att tillverka cider är en konst som pågått i flera tusen år och här i Sverige finns en tradition sedan 1800-talet att göra sin egen cider. Äppelcider är fortfarande en populär bordsdryck trots att de flesta inte har äppel trädgård för hushålls bruk utan köper färdig cider, med Ekens Äppelcider kan nu alla göra sin egen cider och det till ett riktigt bra pris!
Äppelcider ska inte ha en alltför hög alkoholhalt och det är önskvärt att cidern ligger mellan 3-8 procent, bäst smakar cidern med en alkoholhalt runt 5 procent vilket är den alkoholhalt som Ekens Äppelcider får om inget annat önskas.
Ekens alla produkter är noga kontrollerade för att hålla högsta kvalité.
Mat och cider, vad passar Ekens Äppelcider till?
En halvtorr Ekens Äppelcider passar utmärkt till klassisk Svensk husmanskost såsom köttbullar med lingonsylt, kåldolmar eller pyttipanna med rödbetor. På senare tid har torr cider blivit en populär dryck till fik och skaldjur, eller i matlagningen där ciderns syror gör den enklaste såsen till gourmé sås. Med Ekens Äppelcider som bas gör sommarfestens fruktbål succé!
Tips vid tillverkning och lagring av cider
Ekens Äppelcider går bra att göra torrt, halvtorrt eller en söt cider av och det finns ganska många sätt att improvisera vid cider tillverkning. Lättast är att följa de med skickade instruktionerna, men vill du styra lite av resultatet så kan tipsen nedan ge inspiration.
- Att köpa 2 jäshinkar är en god investering, ett startpaket är lämpligt.
- Tillsatser som bryggsocker ger högre alkoholhalt eller mer sötma.
- En sötare cider fås genom kortare jästid innan buteljering.
- En längre jästid ger en torrare cider.
- Tappa om cidern för att eliminera så mycket som möjligt av bottensatsen, detta kan göras i flera omgångar med något dygn emellan.
- Om möjligt låt cidern stå kallt men ej frysa innan om tappning.
- Använd jäsrör även till om tappnings hinken för att undvika kontaminering av luftburna bakterier.
- Med smakessenser eller tillsatser som humle kan cider få en personlig design.
- Vinsyra dämpar sötma och ger syrliga toner, detta kan tillsättas direkt i flakorna.
Det går fint att experimentera med olika smaktillsatser, tänk på att första gången försöka hålla experimentet till någon flaska utifall det inte blev som du tänkt dig. Glöm inte att anteckna vilka ändringar du gjort i din cider om det avviker från de medföljande instruktionerna. Som med vin blir även cider godare med en kort lagring även om den är fullt ut god som ung, tänk på att lagra i ett svalt och mörkt utrymme.
Cidersatsen innehåller
- 2,5 lite koncentrerad druvjuice
- Äppelarom
- Ciderjäst
- Jässtopp
- Fullständiga instruktioner
Bra information
Vi kan rekommendera varmt att ni köper till detta startpaket, om det är första gången ni tillverkar cider.
Paketet innehåller en god basutrustning, som ger er alla förutsättningar för att nå optimalt resultat på eran cider tillverkning.
Plastkärl som inte är avsedda för tillverkning av cider eller vin bör inte användas då de kan ge sämre resultat, detta eftersom plaster är anpassade till olika ändamål och kan i värsta fall ge en smak av plast åt cidern.
- Ekens Äppelcider230 kr
- Ekens Päroncider230 kr
- Steriliseringsmedel25 kr
- Jäsrör15 kr
- Bryggsocker 3 kg122 kr